Problema vegetarianismului

Argumente biblice

De la Geneza pâna la potop alimentația omului s-a bazat pe cereale și fructe. Aceasta este și perioada cu longevitatea cea mai ridicată (vârsta matusalemică).

Noul Testament recomandă renunțarea la carne, dar nu o interzice: „Bine este să nu manânci carne.” (Romani 14,21).

În repetate pasaje biblice se interzice consumul de sânge, animale sugrumate sau animale moarte (care n-au fost sacrificate prin exsanguinare).

Clinica Naturalia problema vegetarianismului1
Argumente științifice

Studiile populaționale pledează pentru vegetarianism, folosind drept criterii de evaluare morbiditatea și longevitatea. Se apreciază că în SUA există circa 12 milioane de vegetarieni. Statisticile arată că vegetarienii au o incidența mai mică a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a cancerului (în special cel de colon și de sân).

Același autor citează un studiu britanic după care vegetarienii au un nivel scăzut al colesterolului și un risc cu 57% mai mic pentru atacuri cardiace.

Alte statistici arată că vegetarienii au nevoie de mai puține intervenții chirurgicale în viața lor. În altă ordine de idei, vegetalele sunt bogate în ceea ce organismul are nevoie (proteine de calitate, minerale, lipide nesaturate, glucide de calitate, fibre) și sărace în ceea ce organismul nu are nevoie (grăsimi saturate). George Webb (Natural Healing and Nutrition)7 apeciaza că folosirea cu prioritate a vegetalelor aduce cantități importante de magneziu și potasiu în organism, și ferește organismul de hipertensiune arterială.

Asociația Forsight4 recomandă, orientativ, în dietă zilnică circa 65-70% din hrană să fie de origine vegetală. Vegetarianismul este superior regimului cu carne; dar se impune și o practică diferențiată în funcție de problemele personale ale fiecărui individ; unele forme de colopatii nu tolerează vegetalele în exclusivitate; gută, afecțiunile renale glomerulare, pancreatită cronică se agravează evident prin regimurile cu carne; ateroscleroza cu toate consecințele ei (accidente vasculare cerebrale, accidente coronariene, arterite aterosclerotice) este mult mai frecventă în țările cu consum mare de carne.

[problema_vegetarianismului]