Boală ulceroasă
Se recomandă:
• pâine veche de o zi sau pâine puțin prăjită, pesmeți, biscuiți
• supă de legume pasate, cereale
• carne fiartă, tocată (pregătită în apă sau abur; preferabil de vită, curcan, găină)
• pește fiert (în apă sau abur)
• ouă fierte moi
• lapte dulce și produse lactate (unt, smântâna, frișcă, brânza, brânza dulce, caș, urdă)
• paste făinoase fierte în apă sau lapte
• varză crudă sau sucul ei
• cartofi copți
• morcovi, dovlecei, mazăre fierte în apă sau abur
• orez fiert în apă sau abur
• ulei vegetal presat la rece
• fructe: banane, afine, mere coapte
• miere – pentru cei care o tolerează
• ape kinerale alcaline
• condimente blânde: cimbru, tarhon, coriandru, fenicul, anason, busuioc
De evitat:
• pâinea proaspătă
• supele și ciorbele de carne
• dulciurile concentrate
• condimentele iritante (piper, boia, muștar, cuișoare, ardei iute, hrean, usturoi, ceapă)
• alimentele prăjite
• conservele
• produsele lactate fermentate, acide și sărate
• băuturile alcoolice
Boală cronică de ficat și căi biliare
Se recomandă:
• pâine veche de o zi, pesmeți, biscuiți
• supă de cereale, legume, zarzavaturi
• carne proaspătă de vită, pasăre, pește, fiartă, grătar sau înăbușită
• lapte și produse lactate
• ouă
• ulei presat la rece
• legume (în special linte și mazăre), zarzavaturi (să predomine cruditatile)fructe proaspete, că atare sau sucuri
• ceaiuri de fructe
• miere
Notă: În bolile căilor biliare se recomandă reducerea semnificativă a consumului de grăsimi animale și vegetale.
De evitat:
• alcoolul
• alimentele prăjite
• conservele
• alimentele chimizate cu aditivi alimentari
Bolile cardio-vasculare
Se recomandă:
• pâine din făînă integrală
• supe de cereale, legume, zarzavaturi
• carne slabă de vită, pasăre, pește fiartă sau înăbușită
• lapte și produse lactate
• ouă
• legume fierte în apă sau abur
• zarzavaturi crude, fierte în apă sau abur
• cereale fierte în apă sau abur
• fructe proaspete sau sucul lor
• ulei presat la rece
• miere
De evitat:
• sarea
• grăsimile animale
• zahărul
• cafeaua – permisă doar în cantitate mică, în amestec cu lapte
• alcoolul
Litiază urică
Se recomandă:
• dietă lacto-vegetariană
• consum redus de carne
De evitat:
• sarea
• alcoolul
• cafeaua
• carnea de animal tânar și viscerele
Litiază oxalica
Se recomandă
• carne
• pește
• cereale
• lapte și produse lactate
• ouă
• grăsimi
• castraveți, ridichi, conopidă, mazăre
• grepfrut, pepene, struguri, mere, cireșe, sucuri de fructe
De evitat:
• ceaiul negru sau verde
• cacao
• ciocolată
• măcrișul
• rabarba
• smochinele
• sparanghelul
• spanacul
• cartofii
• sfeclă
• agrisele
• prunele
• dulciurile concentrate
• abuzul de alimente dulci
Constipația spastică
Se recomandă:
• pâine integrală
• cereale fierte în apă sau abur, în special orz
• supe de cereale
• zarzavaturi, legume
• fructe proaspete, uscate sau sucul lor
• paste făinoase din făînă integrală
• ulei vegetal presat la rece
• lapte acru, iaurt, frișcă, smântâna, unt
• ouă (în special gălbenușul)
• miere
Constipația atonă
Se recomandă:
• cereale integrale, fierte, rumenite; în special fiertură de orz
• alimente bogate în celuloză fină (morcovi, dovlecei, sfeclă)
• alimente grase (gălbenuș, ulei de măsline)
• cafea
• lapte
• apă rece, dimineață pe nemâncate
Diaree
Recomandat:
• pâine veche sau prăjită
• supă de orez, hrișcă, morcovi
• brânza telemea, de vaci
• paste slab, fiert
• carne slabă fiartă
• ceaiuri de fructe neîndulcite
• fructe: afine, gutui, coarne, porumbe, mere coapte
De evitat:
• mierea
• zahărul
• laptele dulce
• grăsimile animale și vegetale
• fructele: struguri, pere, prune, nuci, alune.
Mai bine…
- Miere
- Ulei presat la rece
- Fructele proaspete
- Cartofi copți sau fierți în coajă
- Pâine integrala
- Pâine de casă
- Apa simpla
- Carne de vită
- Cafea naturală
- Unt
- Zarzavaturi și legume murate
- Carne proaspata, preparata în casa
- Fructe și miere
- Supe de zarzavaturi proaspete
- Mâncăruri cu arome naturale
- Fructe mici, patate sau netratate
- 1 pahar de vin seara
- Fiert în aburi, fiert în apă, pregatit la cuptor sau grătar
- Vase de pamânt, emailate, inox sau sticla
Decat
- Zahar
- Ulei rafinat
- Compot sau dulceață
- Prajiți sau fierți fără coajă
- Pâine albă
- Pâine cu amelioratori
- Bauturi racoritoare
- Carne de pasare hrănită cu nutreturi chimizate
- Cafea instant
- Margarină
- Zarzavaturi și legume de seră
- Mezeluri cu aditivi alimentari
- Dulciuri cu zahar
- Supe instant
- Aditivi aromatizanti chimici
- Fructe foarte aspectuoase, dar tratate chimic
- Bauturi alcoolice distilate și chimizate
- Prajit, fiert sub presiune sau copt la cuptor cu microunde
- Teflon sau plastic