Prânz

Toate ingredientele din retele de mai jos pot fi gasite in magazinele Naturalia

Supa de linte

· 300 g linte

· ceapa

· radacina patrunjel

· un morcov

· 60 ml untdelemn

· câtiva catei de usturoi

· patrunjel verde tocat

· cimbru

· piper

· sare

· toate dupa gust

Se alege lintea, se spala si se fierbe în doi litri de apa calda cu sare. Când lintea s-a muiat, se adauga zarzavatul curatat, spalat si dat prin razatoare.

Când totul este bine fiert, se pun: cimbrul, usturoiul pisat, sarea si piperul. Se serveste cu patrunjel verde, tocat marunt, deasupra.

Supa de conopida

· 1 kg conopida

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/4 kg ceapa

· 1/4 kg smântâna

· 2 linguri ulei

· patrunjel verde

· sare

Preparare :

Ceapa tocata marunt si radacinile taiate în cuburi mici sau rase pe razatoare se fierb în apa deja clocotita, apoi se adauga buchetelele de conopida si se fierb.

La sfârsit se adauga pe rând: smântâna, verdeata, sarea, uleiul.

Dupa gust, poate fi adaugat si suc de rosii.

Supa de pastai de fasole

· 1 kg pastai de fasole late, galbene

· 1/4 kg ceapa

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/4 kg smântâna

· 1/2 litru suc de rosii

· 2 linguri ulei

· sare

· patrunjel verde

Preparare :

În apa ce clocoteste, se introduc ceapa tocata marunt si radacinile tocate în cuburi mici sau rase pe razatoare, fierbându-le aproape complet.

Pastaile de fasole vor fi taiate în bucati de 2-3 cm lungime si introduse pe rând în supa clocotita, fierbându-le complet.

În ultimile 10 minute de fiert, se adauga smântâna, sarea, sucul de rosii, la final uleiul si verdeata, punând deasupra capacul.

Dupa preferinta, pot fi adaugate si paste fainoase.

Supa de gulii

· 1 kg gulii

· 1/4 ceapa

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/4 kg smântâna

· 1/2 litru suc de rosii

· 2 linguri ulei

· patrunjel verde

· sare

Preparare :

În apa clocotita se adauga ceapa tocata si radacinile tocate în cuburi mici sau date pe razatoare, fierbându-le.

Guliile, curatate de coaja si taiate în cuburi, se adauga în zarzavatul care fierbe. La sfârsit se adauga sucul de rosii, sarea, smântâna, fierbându-le câteva minute. Verdeata si uleiul se adauga ultimele, pentru 1-2 minute de fiert.

Supa de spanac

· 1 kg spanac

· 1/4 kg ceapa

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/2 kg cartofi

· 1/2 litru suc de rosii

· 2 linguri ulei

· 1/4 kg smântâna

· sare

Preparare :

Ceapa tocata si radacinile taiate în cuburi mici sau rase pe razatoare se fierb în apa clocotita, adaugând cartofii taiati în cuburi si fierbând bine. La sfârsit se adauga spanacul tocat, sucul de rosii, ultimele fiind adaugate uleiul, sarea, smântâna si fierbându-le 2-3 minute.

Supa cu galusti din cereale tip Cereale 1 Naturalia

· 2 cepe

· 2 morcovi

· 1 telina mica

· 1 albitura

· 1 legatura patrunjel verde

· 3 cartofi

· 2 litri de apa

· 4 linguri cu ulei

· 2 cesti cu suc de rosii

· sare dupa gust

Se curata toate legumele, se toaca marunt si se fierb în apa si se pune 1-2 cesti cu suc de rosii.

Bors din pastai de bob

· 1 kg pastai de bob

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/4 kg ceapa

· 1/2 litru suc de rosii

· 1/2 litru bors de putina

· 2 linguri ulei

· 2 oua sau 1/4 smântâna

· verdeata: patrunjel verde, marar, leustean

· sare

Preparare :

Radacinile de morcov si patrunjel se rad pe razatoare sau se taie în cuburi mici. Ceapa se toaca marunt si toate vor fi introduse în 1,5 litri de apa, care a fost deja pusa la clocotit. Treptat, se adauga pastaile de bob tocate în lungime de 2-3 cm si se fierb, adaugând apoi pe rând: borsul, sucul de rosii, verdeata, iar ultimele, smântâna, sarea, uleiul.

În momentul în care s-a racorit, borsul se drege cu ou astfel: se bat bine cele doua oua, adaugând si 3-4 linguri de apa, se amesteca bine si se toarna în bors.

Bors de pastai de fasole

Este aceeasi reteta cu supa de pastai de fasole, dar se acreste cu bors de putina, iar ca verdeata, se mai adauga leustean. În acest “bors de vara” se mai adauga cartofi noi si dovlecei.

Bors cu ciuperci

· 1 kg ciuperci

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg patrunjel radacini

· 1/4 kg ceapa

· 1/2 kg cartofi

· 1/2 litru suc de rosii

· 1/2 litru bors de putina

· 1/4 kg smântâna

· 2 linguri ulei

· verdeata: patrunjel, leustean, marar

· sare

Preparare :

Ceapa tocata marunt si radacinile rase pe razatoare sau tocate în cuburi mici se fierb în apa, adaugând apoi ciupercile curatate, spalate, tocate. Spre sfârsit se adauga cartofii curatati si taiati în cuburi, apoi borsul, sucul de tomate, iar la sfârsit, verdeata, sarea, smântâna, uleiul.

Bors de peste

Se alege un peste proaspat (care are oasele mai mari), se curata de solzi (daca este necesar), în interior si capul, scotându-i-se urechile si ochii.

Se spala si se aseaza într-o sita pentru a se scurge sângele ramas.

Într-o oala, suficient de mare pentru peste, se fierb legumele : morcovul, telina, ardeiul si ceapa. Se adauga sarea si dupa ce toate sunt fierte se adauga pestele cu rosiile sau sucul de rosii si se fierbe 8-10 minute, la foc mic acoperit.

La sfârsit se aduga borsul proapat, dupa gust, dupa care se mai fierbe înca 2-3 minute.

În mod optional se sparg oua întregi în vasul aflat pe foc, cu borsul de peste.

Pestele se poate servi separat pe un platou ornat cu salata verde si alte cruditati punând deasupra pestelui felii subtiri de lamâie. Alaturi de platoul cu pestele se aseaza bolul cu borsul de peste. Pestele dezoasat, poate fi pus si direct în vasul cu bors si servit ca atare.

La sfârsit se adauga condimente dupa gust (cimbru, telina, leustean, patrunjel).

Ciuperci cu oua

Ingrediente :

· 200 g ciuperci

· 4 oua

· 100 g cascaval

· 1 ceapa

· 1 morcov

· 1 telina

· 2-3 linguri de ulei

· 2 linguri de otet, sare.

Ciupercile se curata, se spala bine si se pun la fiert în apa clocotita cu sare si otet. Dupa 15 minute, se scurg si se taie felii. Se fierb tari ouale si se toaca, iar cascavalul, ceapa, morcovul si telina se dau pe razatoare. Se amesteca bine ciupercile cu ouale, cascavalul, ceapa, morcovul si telina si se stropesc cu ulei si putina zeama în care au fiert ciupercile. Se potriveste salata de sare si se amesteca bine.

Paste cu legume

Ingrediente :

· 225 g paste spiralate

· 1 legatura de ceapa verde

· 1 ardei gras verde

· 1 ardei gras rosu

· 3 linguri de porumb fiert

· putin amestec de condimente

· 8 masline negre

· fara sâmburi

· 5 linguri de ulei

· 1 lingura de otet de mere, piper sare

Se toaca ceapa, ardeii si maslinele. Se fierb pastele în apa clocotita în care s-a adaugat putina sare si 1 lingura de ulei, apoi se strecoara.Se amesteca pastele cu uleiul ramas si cu otetul de mere si se lasa sa se raceasca. Se pun celelalte ingrediente si se amesteca bine.

Mâncare de linte si ridichi

Ingrediente :

· 250 g linte uscata

· 1/2 legatura de ridichi

· 1 ceapa rosie

· 1 morcov

· 4 cepe mici verzi

· 1 castravete mic

· 1/2 ardei gras

· 1 legatura de verdeata

· 2 linguride ulei

· 1 lingurita de tarhon proaspat, taiat marunt, marar, patrunjel verde

· otet de mere

· sare, piper

Lintea, spalata bine, ceapa rosie, taiata cubulete, morcovul tocat si verdeata se fierb aproximativ 30 de minute, la foc potrivit. Se strecoara, se adauga uleiul, putin otet de mere, mirodeniile, ceapa verde, tocata si sare. Dupa ce s-a racit amestecul, se pun castravetii, ridichile si ardeiul, taiate marunt. Salata se serveste ornata cu frunze de patrunjel verde.

Conopida sau brocoli în aburi

Dupa ce s-a preparat conopida în dispozitivul de fiert în aburi, se adauga ulei presat la rece, sare, marar proaspat sau condimente, smântâna sau brânzeturi.

Ardei umpluti cu brânza ce vaci

· 1kg ardei gras

· 500 gr. brânza de vaci

· 4 linguri ulei sau unt

· marar verde sau tarhon

· sare (dupa gust)

· 2-3 cepe

Preparare:

Brânza va fi frecata cu uleiul sau untul, verdeata sarea cu sau fara ceapa tocata fin.

Ardeii goliti de seminte vor fi umpluti cu acest preparat.

Cartofi cu brânza de vaci

· 1/2kg cartofi (sau 1 kg )

· 1kg brânza de vaci

· 2-3 linguri

· 200 gr. smântâna

· sare

Preparare:

Cartofii se fierb în coaja, apoi se curata si se taie rondele.Într-o tava unsa cu ulei, se aseaza un strat de rondele de cartofi si un strat de brânza de vaci frecata cu sare,apoi al doilea strat de cartofi si altul de brânza. Deasupra se toarna smântâna, dându-se la cuptor.

Cartofi umpluti cu brânza de oi

· 1kg cartofi

· 1/2kg brânza de oi

· 200 gr unt

· sare

Preparare:

Cartofii se fierb în coaja, se curata, se taie în doua pe lung, scobindu-i.

Brânza se freaca bine cu untul si sarea. Cu o parte din ea se umplu cartofii, cu cealalta parte se amesreca miezul obtinut din scobirea cartofilor.

Se unge o tava cu unt, se aseaza cartofii amestecati cu brânza si unt într-un strat, deasupra se aseaza cartofii umpluti, dându-i 15 min. la cuptor.

Ciuperci la cuptor cu pastai de fasole

· 1kg ciuperci

· 1kg pastai de fasole

· 1kg ceapa

· 6 oua

· 200ml ulei

· 1 capatâna usturoi

· marar

· sare

Preparare:

Ciupercile curatate, spalate, tocate în cuburi, se calesc în putina apa si ulei timp de 1-2 minute. Pastaile întregi se fierb în apa, apoi se scurg. Ceapa tocata marunt se caleste în apa, apoi se adauga1-2 min. ulei, iar apoi ciupercile. Usturoiul se piseaza, se amesteca cu ouale batute, mararul tocat si sarea.Toate se amesteca usor, se aseaza în tava, se coc la cuptor.

Ciuperci umplute cu brânza de oi

Palarii mari de ciuperci, curatate de lamele, spalate, scurse,se umplu cu brânza de oi frecata cu unt si sare, se aseaza în tava,se coc în cuptor

Dovlecei cu orez

Poate fi facut un pilaf, care se va fierbe cu dovlecei tocati în cuburi, adaugând la sârsit patrunjel verde tocat si smântâna.

Dovleceii pot fi umpluti cu orez, pentru aceasta fiind necesar :

· 1kg dovlecei

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg ceapa

· 1/2 kg tomate

· 1/4 kg orez

· 150 ml ulei

· patrunjel verde

· 3 oua

· sare

Preparare:

Ceapa tocata marunt si morcovul ras pe razatoarea fina se calesc în apa, se adauga tomatele curatate de coji si tocate, apoi orezul spalat si scurs. În final, când orezul a absorbit sosul, dar nu a fiert total, se stinge focul si se adauga patrunjelul tocat, ouale, uleiul, sarea, amestecând bine totul.

Dovleceii subtiri se lasa întregi, pentru efect estetic, cei grosi se taie în fragmente lungi de aproximativ 6 cm. Se curata de coaja, se scobesc, se umplu cu umplutura de orez, se pun capace de tomate.

Miezul dovleceilor se toaca, se aseaza în cratita, se acopera cu felii de tomate, apa, putin ulei, sare, asezând deasupra dovleceii fierbându-i sub capac.

Se servesc reci, cu iaurt sau calzi, cu smântâna.

Conopida împanata

· 1kg conopida (o conopida mare)

· 150 gr unt

· 1/2 kg cascaval

· sare

Preparare :

Într-o oala se clocoteste apa cu putina sare, în care se introduce conopida întreaga, fierbând-o total, apoi se scoate usor din oala, pentru a nu i se rupe buchetelele.

Între buchetele se introduc feliute de unt si cascaval.Conopida astfel împanata se aseaza într-o tava unsa cu unt si se coace 30 min. în cuptor.

Gogosari umpluti cu orez

· 2 kg gogosari

· 1/4 kg ceapa

· 1/4 kg morcov

· 1/4 kg orez

· 1/2 kg ciuperci

· 1/2 litru suc de rosii

· 150 ml ulei

· verdeata: marar si patrunjel

· 2-3 oua

· sare

Preparare :

Ceapa tocata marunt si morcovul ras pe razatoarea fina se calesc în apa, adaugând apoi sucul de rosii si orezul.

Ciupercile spalate, tocate în cuburi mici, se calesc în apa, ulei si sare, timp de 1-2 minute amestecându-le cu orezul fiert pe jumatate. Se ia de pe foc vasul cu compozitia respectiva, adaugând verdeata si ouale, amestecând bine totul.

Gogosarii vor fi decupati în jurul coditei, facând o intrare mica si curatându-i de seminte.Se umplu cu orezul pregatit, li se pun capace din rosii sau din coditele lor, se firb sub capac, în apa, suc de rosii, sare si putin ulei.

Pot fi serviti calzi, cu smântâna, reci cu iaurt simplu, fiind carnosi si dulci. Se pot pregati si fara ciuperci.

Praz umplut cu orez

Prazul gros se taie în bucati de 8-10cm lungime si se înndeparteaza straturile din interior, lasând tuburile formate din doua foi. Se umplu cu umplutura de orez de la ardei sau gogosari, se fierb în apa cu suc de rosii, sare, putin ulei.

Tuburile se astupa cu rondele de praz.

Se serveste cald cu smântâna, rece cu iaurt.

Gulii umplute cu orez

Umplutura este similara cu cea de la gogosari. Guliile se curata de coaja, se scobesc în interior, lasându-le un perete gros de 1cm, se umplu, se fierbîn apa cu suc de rosii, putin ulei si sare.

Se servesc calde, cu smântâna sau iaurt.

Oua umplute în sos

· 6 oua

· 2linguri unt

· 1lingura mustar dulce

· sare

Preparare :

Ouale fierte tari se curata, se taie în doua pe lung si li se scot galbenusurile. Doua galbenusuri se paseaza cu câteva linguri de supa, obtinându-se un sos care se toarna pe platou. Celelalte patru galbenusuri se freaca cu untul, sarea, mustarul. Albusurile se umplu cu aceasta crema, se pun peste sos si se decoreaza cu verdeata.

Oua cu orez

· 6 oua

· 1/4kg orez

· 1/4kg cascaval

· 100ml ulei

· 1/2litru sos picant

Preparare:

Orezul se fierbe 20min ,adaugându-se apoi 100 gr cascaval ras, uleiul, sosul de rosii picant, fierbându-se mai departe. Se rastoarna în sase movilite asezate în forma de coroana. Pentru ca movilitele de orez sa apara uniforme, se preseaza orezul în cescute sau în forme de tarta, apoi se rastoarna.

Pe fiecare movilita se aseaza câte un ou fiert si curatat de coaja.

Se adauga sos picant de rosii, se presara restul de cascaval ras, dându-se la cuptor.

Spanac cu ou

· 1kg spanac

· 1/4 kg ceapa

· 150 ml ulei

· 6 oua

· sare

Preparare:

Spanacul se spala, se opareste, se scurge, se toaca.

Ceapa tocata marunt se caleste în putina apa, adaugând apoi sarea, uleiul, spanacul, fierbându-se.La urma se adauga ouale batute si se fierb pâna se coaguleaza.

Spanac cu orez

· 1kg spanac

· 1/4 kg orez

· 1/4 kg ceapa

· 200 ml ulei

· 2-3 oua

· sare

Preparare:

Ceapa tocata marunt se caleste în apa, adaugând orezul spalat, scurs firbând bine. Spanacul spalat,scurs, tocat se fierbe cu orezul deja fiert, adaugând la sfârsit uleiul, sarea ouale batute, amestecând bine si fierbându-le înca 3-4 min.

Musaca de soia

· 2-3 cepe de apa

· pasta de tomate.

· 300 – 400 g soia boabe

· 3 linguri de ulei de floarea soarelui

· 1 kg de cartofi

· condiment tip “Naturalia”

· sare si piper dupa preferinta

Se lasa soia la înmuiat cel putin o jumatate de ora, se fierb boabele partial, se scurg, se spala, se fierb din nou total.

Se scurg boabele de soia, se dau prin masina de tocat, se obtine o pasta.

Se va cali ceapa în apa, se adauga uleiul, pasta de soia obtinuta, sare, condimentul, piper dupa preferinta si la sfârsit pasta de tomate.

Se fierb cartofii în coaja, apoi se taie felii, sau se dau prin razatoarea mare.

Se unge o tava mai înalta cu ulei, se aseaza un rând de cartofi, la mijloc pasta preparata, se mai adauga un strat de cartofi si deasupra se orneaza cu pasta de toate si patrunjel verde.

Se introduce la cuptor, la foc mic, 20 de minute.

Chiftele de soia cu grâu

· 300 gr. soia

· 1/2 kg grâu

· 1/2 kg ceapa

· 4 capatâni usturoi

· 200 ml ulei

· verdeata multa: marar si parunjel

· 1kg cartofi

· sare

Preparare:

Soia se fierbe si se toaca prin masina.

Grâul fiert si tocat prin masina se amesteca cu pasta de soia, obtinuta anterior, cartofii rasi pe razatoarea fina si storsi, apoi cu sarea, verdeata tocata, usturoiul pisat, ceapa tocata marunt, încalzita un minut cu ulei si apa.

Cartofii pot lipsi din combinatie.

În perioada rece a anului, când lipseste verdeata proaspata ea poate fi înlocuita cu alte condimente macinate: ienibahar, coriandru, cimbru, dafin etc.

Se fac chiftele, care se tavalesc putin prin tarâte de grâu. Se aseaza într-o tava în care s-au presarat tarâte, apoi se dau la cuptor timp de 15 minute pe o parte si alte 15 minute pe cealalta parte.

Sunt bune reci si calde (pot fi reâncalzite).

Stiuca în sos

Se curata o stiuca proaspata (sau un alt peste cu carnea mai tare) si se taie longitudinal; se dezoseaza, se condimenteaza cu sare (dupa gust), cimbru, piper, boia de ardei dulce, câte un vârf de cutit din fiecare si se aseaza într-un vas suficient de înalt cât sa poata cuprinde si sosul.

Sosul se realizeaza astfel: se pun peste pestele asezat în vas1/3 ulei masline sau floarea soarelui, 1/3 apa, 1/3 vin alb, un ardei gras mare, 2 cepe mici întregi, 3 felii subtiri de lamîie si 3 felii de rosii (sau o rosie mica, felii).

Sosul trebuie sa cuprinda pestele pe jumatate, în functie de marimea acestuia. Se aseaza la foc moderat la cuptor si dupa 15-20 minute se serveste cald.

Ardei umpluti cu porumb

Compozitia de umplut:

· 6 cepe mici sau 4 mijlocii

· 1/2 cana de orez cu bobul lung

· 2 linguri de pasta de tomate

· 2-3 linguri de ulei

· 1 cutie porumb dulce

· condimente

Ceapa se taie marunt si se lasa la înmuiat în 5 linguride ulei si tot atâta apa la foc foarte mic timp de 3 minute. Se adauga pasta de tomate (2 linguri rase). Se ia de pe foc si se adauga orezul, porumbul dulce, sarea dupa gust, cimbru, piper, boia de ardei dulce, câte un vârf de cutit.

Se curata ardeii grasi de seminte si se vor umple cu aceasta compozitie. Deasupra fiecaruia se pun capacele din felii de rosii si se aseaza pe rând (pe un singur rând) într-o cratita destul de larga cât sa stea drepti fara riscul de a se rasturna.

Se face un sos rosu din 3 linguri rase de tomate, putin patrunjel sau crengute de telina si apa atât cât este necesar pentru a acoperi ardeii, ramând totusi vârfurile acestora în afara.

Se pun la cuptor sau direct pe aragaz la foc mic aproximativ 30-40 minute. Se servesc calzi cu sosul rosu alaturi.

Conopoida pane cu cereale tip Cereale 1 Naturalia

· 3 oua

· 1 conopida potrivita

· 4 linguri cu pulbere de cereale

· sare dupa gust

Se spala conopida, se desface în bucatele si se fierbe în putina apa cu sare, dupa care se pune la scurs.

Separat se bat ouale spuma, se amesteca cu pulberea de cereale si sare dupa gust, pâna la obtinerea unui aluat fluid.

Se da conopida prin aluatul obtinut si se pune la copt la cuptor .