Făina albă este folosită din anul 1870.
Dr. Gene Spiller scrie că „multă lume nu a înțeles consecințele nutriționale care au decurs din introducerea acestei tehnologii”. Dezavantajele și efectele negative ale folosirii făinii albe:
-
valoarea nutritivă scăzută deoarece făină albă nu conține decât o parte din bobul de grâu (circa 50%); din păcate, în partea albă a făinii ramân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive; este adevărat că gustul pâinii albe agreabil, dar nu este bine ca de dragul unei senzații gustative să sacrificăm valoarea nutritivă a alimentului
-
procentul de vitamine scade vertiginos astfel că, față de făină integrală, regăsim: vitamina B1- 23 %; riboflavină -20%; nicotinamida- 19%; piridoxina-29%; acid pantotenic-50%; acid folic 33%; vitamina E-14%;
-
la fel, procentul de minerale scade semnificativ: crom-13%; mangan –9%; fier-19%; cobalt-13%; cupru-10-20%; zinc 17%; molibden-50%; magneziu-17% (4, 5, 18);
-
făină albă conține aditivi chimici, iar uneori – vitamine (medicamente)- adăugate cu scopul de a compensa pierderile; această practică contravine principiilor medicinei naturiste întrucât niciodată valoarea nutritivă a vitaminelor de sinteză nu se ridică la nivelul vitaminelor biodisponibile dezvoltate în mod natural în bobul de grâu; în plus, aditivii au întotdeauna un grad de risc și de incertitudine privind reacțiile adverse pe care le pot induce în timp.
-
Conținutul de fibre scade vertiginos în făina albă; toți autorii sunt de acord că fibrele au o importantă deosebită profilactică și nutritivă și este regretabil că se renunta la ele numai de dragul culorii și gustului.
-
cu cât gradul de extracție se micșorează (cu cât făina este mai albă), cu atât deficitul aminoacidic al proteinelor din grâu se accentuează; aminoacizii esențiali (inclusiv cei din bobul de grâu) nu pot fi sintetizați de organism; ori prin extracția făinii albe- tocmai aceștia se îndepărtează, lipsind organismul de cele mai valoroase elemente plastice.
-
proteinele din făînă albă au valoare biologică mică;
-
astfel, 300 grame pâine albă aduc numai 15 % din necesarul zilnic de tiamină; aceeași cantitate de pâine din făină intermediară aduce 25% tiamină, iar cea din făină integrală, 40% .
-
făină albă este incriminată și în patogenia cariilor (Burger)