Procentul mare de obezi în țările europene și continentul nord-american se datorează următoarelor greșeli în alimentația modernă:
abuzul cantitativ de alimente; lipsa cumpătării;
folosirea exclusivă (sau abuzivă) a pâinii albe;
abuzul de carne și grăsimi;
micșorarea fazei de digestie bucală a alimentelor (reducerea masticației, folosirea alimentelor moi, tocate);
abuzul de zahăr;
abuzul de mâncăruri aditivate ( unele E-uri au efect anabolizant );
lipsa sau reducerea fibrelor din alimentație.
Măsuri eficiente pentru evitarea obezității:
reducerea cantativa a alimentelor (ex.-reducerea cu 50% raportată la propriile obiceiuri alimentare);
masticație prelungită;
excluderea zahărului, pâinii albe, alimentelor cu E-uri,a grăsimilor săturate;
ultima masă să fie la ora 18.00;
1-2 zile de post pe săptămâna (post negru sau ceaiuri de fructe, sau cereale integrale și fructe);
