Recomandari dietetice in diferite afectiuni

Recomandari dietetice in diferite afectiuni

Boală ulceroasă

Se recomandă:

•   pâine veche de o zi sau pâine puțin prăjită, pesmeți, biscuiți

•   supă de legume pasate, cereale

•   carne fiartă, tocată (pregătită în apă sau abur; preferabil de vită, curcan, găină)

•   pește fiert (în apă sau abur)

•   ouă fierte moi

•   lapte dulce și produse lactate (unt, smântâna, frișcă, brânza, brânza dulce, caș, urdă)

•   paste făinoase fierte în apă sau lapte

•   varză crudă sau sucul ei

•   cartofi copți

•   morcovi, dovlecei, mazăre fierte în apă sau abur

•   orez fiert în apă sau abur

•   ulei vegetal presat la rece

•   fructe: banane, afine, mere coapte

•   miere – pentru cei care o tolerează

•   ape kinerale alcaline

•   condimente blânde: cimbru, tarhon, coriandru, fenicul, anason, busuioc

De evitat:

•   pâinea proaspătă

•   supele și ciorbele de carne

•   dulciurile concentrate

•   condimentele iritante (piper, boia, muștar, cuișoare, ardei iute, hrean, usturoi, ceapă)

•   alimentele prăjite

•   conservele

•   produsele lactate fermentate, acide și sărate

•   băuturile alcoolice

Boală cronică de ficat și căi biliare

Se recomandă:

•   pâine veche de o zi, pesmeți, biscuiți

•   supă de cereale, legume, zarzavaturi

•   carne proaspătă de vită, pasăre, pește, fiartă, grătar sau înăbușită

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   ulei presat la rece

•   legume (în special linte și mazăre), zarzavaturi (să predomine cruditatile)fructe proaspete, că atare sau sucuri

•   ceaiuri de fructe

•   miere

Notă: În bolile căilor biliare se recomandă reducerea semnificativă a consumului de grăsimi animale și vegetale.

De evitat:

•   alcoolul

•   alimentele prăjite

•   conservele

•   alimentele chimizate cu aditivi alimentari

Bolile cardio-vasculare

Se recomandă:

•   pâine din făînă integrală

•   supe de cereale, legume, zarzavaturi

•   carne slabă de vită, pasăre, pește fiartă sau înăbușită

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   legume fierte în apă sau abur

•   zarzavaturi crude, fierte în apă sau abur

•   cereale fierte în apă sau abur

•   fructe proaspete sau sucul lor

•   ulei presat la rece

•   miere

De evitat:

•   sarea

•   grăsimile animale

•   zahărul

•   cafeaua – permisă doar în cantitate mică, în amestec cu lapte

•   alcoolul

Litiază urică

Se recomandă:

•   dietă lacto-vegetariană

•   consum redus de carne

De evitat:

•   sarea

•   alcoolul

•   cafeaua

•   carnea de animal tânar și viscerele

Litiază oxalica

Se recomandă

•   carne

•   pește

•   cereale

•   lapte și produse lactate

•   ouă

•   grăsimi

•   castraveți, ridichi, conopidă, mazăre

•   grepfrut, pepene, struguri, mere, cireșe, sucuri de fructe

De evitat:

•   ceaiul negru sau verde

•   cacao

•   ciocolată

•   măcrișul

•   rabarba

•   smochinele

•   sparanghelul

•   spanacul

•   cartofii

•   sfeclă

•   agrisele

•   prunele

•   dulciurile concentrate

•   abuzul de alimente dulci

Constipația spastică

Se recomandă:

•   pâine integrală

•   cereale fierte în apă sau abur, în special orz

•   supe de cereale

•   zarzavaturi, legume

•   fructe proaspete, uscate sau sucul lor

•   paste făinoase din făînă integrală

•   ulei vegetal presat la rece

•   lapte acru, iaurt, frișcă, smântâna, unt

•   ouă (în special gălbenușul)

•   miere

Constipația atonă

Se recomandă:

•   cereale integrale, fierte, rumenite; în special fiertură de orz

•   alimente bogate în celuloză fină (morcovi, dovlecei, sfeclă)

•   alimente grase (gălbenuș, ulei de măsline)

•   cafea

•   lapte

•   apă rece, dimineață pe nemâncate

Diaree

Recomandat:

•   pâine veche sau prăjită

•   supă de orez, hrișcă, morcovi

•   brânza telemea, de vaci

•   paste slab, fiert

•   carne slabă fiartă

•   ceaiuri de fructe neîndulcite

•   fructe: afine, gutui, coarne, porumbe, mere coapte

De evitat:

•   mierea

•   zahărul

•   laptele dulce

•   grăsimile animale și vegetale

•   fructele: struguri, pere, prune, nuci, alune.

Mai bine…

  • Miere
  • Ulei presat la rece
  • Fructele proaspete
  • Cartofi copți sau fierți în coajă
  • Pâine integrala
  • Pâine de casă
  • Apa simpla
  • Carne de vită
  • Cafea naturală
  • Unt
  • Zarzavaturi și legume murate
  • Carne proaspata, preparata în casa
  • Fructe și miere
  • Supe de zarzavaturi proaspete
  • Mâncăruri cu arome naturale
  • Fructe mici, patate sau netratate
  • 1 pahar de vin seara
  • Fiert în aburi, fiert în apă, pregatit la cuptor sau grătar
  • Vase de pamânt, emailate, inox sau sticla

Decat

  • Zahar
  • Ulei rafinat
  • Compot sau dulceață
  • Prajiți sau fierți fără coajă
  • Pâine albă
  • Pâine cu amelioratori
  • Bauturi racoritoare
  • Carne de pasare hrănită cu nutreturi chimizate
  • Cafea instant
  • Margarină
  • Zarzavaturi și legume de seră
  • Mezeluri cu aditivi alimentari
  • Dulciuri cu zahar
  • Supe instant
  • Aditivi aromatizanti chimici
  • Fructe foarte aspectuoase, dar tratate chimic
  • Bauturi alcoolice distilate și chimizate
  • Prajit, fiert sub presiune sau copt la cuptor cu microunde
  • Teflon sau plastic