Alimentatia zilnica. Recomandari orientative

Insistăm asupra faptului că alimentele trebuie să fie consumate în starea lor naturală, cât mai aproape de starea lor naturală sau prelucrate cât mai puțin.

Alimente recomandabile pentru micul dejun:

•    lapte

•    iaurt

•    brânzeturi

•    ouă fierte moi

•    salată de fructe, cereale și miere

•    ceai de fructe

•    cafea (infuzată)

•    ceai negru, ceai verde

•    măsline

•    mieji de nuca, semințe de floarea soarelui, de dovleac, alune, fistic, stafide

•    cereale integrale măcinate, fierte în apă sau în lapte

•    miere

•    dovleac copt

Alimente recomandabile pentru masă de prânz:

•    supe și ciorbe de zarzavaturi

•    supe și ciorbe cu carne sau pește

•    pește proaspăt la grătar sau la cuptor

•    carne proaspătă la grătar sau la cuptor

•    salate de crudități, salată verde, morcovi, țelină, roșii, andive, varză crudă, ceapă, usturoi, hrean, leuștean, mărar, pătrunjel, asmatuchi, cimbru, tarhon, gulii, ridiche, untisor, păpădie, spanac, urzici, ardei, castraveți, praz etc.

•    legume: linte, mazăre, fasole, bob, tratate termic

•    garnituri: orez fiert, cartofi copți la cuptor sau fierți în coajă, conopidă fiartă, arpacaș de orz fiert, linte, fasole, bob, mazăre fiartă, condimente blânda, sare gema (grunjoasă), ulei presat la rece, unt

•    fructe

•    salate din zarzavaturi și legume tratate termic: sfeclă, conopidă, vinete, cartofi, fasole verde; iarnă murături în saramură sau oțet natural.

Alimente recomandabile pentru masă de seară:

•    ciuperci la grătar sau cuptor;

•    lactate;

•    salate de zarzavaturi;

•    cereale fierte: orez, porumb de lapte, grâu, orz, secară, hrișcă, susan

•    mămăligă

•    pâine integrală

•    fructe

•    1 pahar de vin (nu mai mult)

•    salată de vinete

•    conopidă (de preferat fiartă în aburi)

•    cartofi copți

•    ulei presat la rece

•    miere