Alimentația Echilibrată
În opinia multor nutriționiști această greșeală practicată în alimentația modernă a influențat mult starea de sănătate a populației. Este suficient să dăm câteva exemple care ilustrează diferența dintre compoziția unui aliment integral și unul rafinat sau parțial.
Extractia % | B1 | B2 | PP | Acid pantotenic | B6 | Acid folic | Biotina | Tocoferol |
60 | 17,7 | 27,4 | 14,5 | 33,3 | 14,8 | 22 | 4,6 | 35,4 |
85 | 76,1 | 59,8 | 44 | 57,2 | 68,1 | 54 | 43 | 67,9 |
100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 | 100 |
Conținutul de vitamine în făinade grâu de diferite extracții în % față de conținutul în grâu (reprodus după Rodica Segal și colaboratorii, Valoarea nutritivă a produselor alimentare, Editura Ceres, București, 1983). Sarea extrafină este de 30 ori mai săracă în magnesiu decât sarea gemă (integrală). Procedeul de prelucrare a laptelui lichid integral în lapte praf face că enzimele să se distrugă total iar vitaminele să fie parțial inactivate (Segal)