Alimentația echilibrată a omului sănătos și Masa de Paște

Greșeli în alimentație

ABUZUL ALIMENTAR

Un vechi proverb francez spune că „omul mănâncă o treime din porţie ca să trăiască el însuşi şi două treimi ca să trăiască doctorii”. Există numeroase studii care încearcă să demonstreze că, în ţările civilizate, cantitatea de alimente consumate zilnic este mult mai mare decât ar fi necesar. Numărul impresionant al celor ce suferă din cauza obezităţii, pancreatitei, aterosclerozei, diabetului şi altor afecţiuni este o dovadă certă că supralimentaţia este o mare problemă, cel puţin în ţările aşa-zis civilizate. Aici trebuie spus – chiar cu riscul de a deranja unele interese – că n-ar fi exclus ca numeroşii aditivi, modificarea genetică a organismelor, renunţarea la alimentele integrale, folosirea alimentelor pasate şi alte practici ale lumii moderne pot întârzia senzaţia de saţietate, contribuind esenţial la aportul nesăbuit de alimente.

Clinica Naturalia masa de pasti1

FOLOSIREA EXCLUSIVĂ ŞI ABUZIVĂ A FĂINII ALBE

Grâul este un aliment important pentru hrana omului, uşor de digerat, bogat în proteine, enzime, fermenţi, vitamine şi minerale. Cu toate acestea, consecinţele nutriţionale care au decurs din introducerea tehnologiei de obţinere a făinii albe (începând din anul 1870) sunt de natură îngrijorătoare.

Făina albă, în general, conţine de trei ori mai puţine vitamine şi oligoelemente decât cea integrală, iar magneziu, calciu şi fosfor de cinci ori mai puţin. Astfel, valoarea nutritivă este mai scăzută, deoarece nu se reţine decât o parte din bobul de grâu (circa 50%), iar în partea albă a făinii rămân cele mai sărăcăcioase elemente nutritive.

Cu cât făina din care se fabrică pâinea este mai albă la culoare, respectiv cu cât gradul de extracţie este mai mic, cu atât deficitul aminoacidic al proteinelor din grâu se accentuează. Aminoacizii esenţiali, inclusiv cei din bobul de grâu, nu pot fi sintetizaţi de organism. Ori, prin extracţia făinii albe, aceştia sunt îndepărtaţi, lipsind organismul uman de cele mai valoroase elemente plastice.

În aceeaşi notă mai putem afirma că proteinele din făina albă au o valoare biologică redusă. Făina albă mai este incriminată şi în patogenia cariilor, precum şi în favorizarea constipaţiei, ca o consecinţă majoră a lipsei de glucoză.

În contraindicarea folosirii exclusive a pâinii albe si a produselor de panificație care o conțin vine şi următorul argument: acestea conţin numeroși aditivi chimici. În ultimii ani, mai multe şcoli de medicină şi asociaţii de protecţie a consumatorului din lume au demonstrat nocivitatea E-urilor. Iar in țara noastră situație este regretabilă, mulţi dintre aditivii acceptaţi de autorităţile române au fost catalogaţi drept toxici în alte ţări civilizate, iar alţii netoxici au fost respinşi.

Clinica Naturalia masa de pasti2

ZAHĂRUL

Acesta este un aliment obţinut printr-un grad înalt de rafinare, conţinând 99,8% zaharoză. Mulţi autori atrag atenţia asupra efectelor nocive ale acestui produs şi îl consideră responsabil, în mare parte, pentru patologia umană a ultimului secol

Dezavantajele folosirii zahărului

În primul rând, este lipsit complet de trofine şi conţine numeroşi aditivi chimici. Apoi, prin procesul de rafinare, zahărul pierde mineralele şi vitaminele, iar pentru a fi metabolizat, sustrage aceste elemente din organismul uman. În concluzie, zahărul nu numai că nu aduce, dar chiar spoliază organismul de elemente nutritive.

Excesul de zahăr stimulează până la epuizare producţia de insulină a pancreasului, favorizând apariţia diabetului.

Statistic vorbind, se poate dovedi în mod cert că epoca modernă – în care diabetul s-a răspândit ca un flagel – se suprapune epocii descoperirii şi folosirii extensive a zahărului. Consumul excesiv de zahăr duce şi la sporirea cazurilor cu dislipidemii. Altfel spus, consumul acestui produs alimentar tulbură metabolismul grăsimilor. În final, abuzul de zahăr şi creşterea grăsimilor în sânge măresc riscul bolilor cardiovasculare.

Alte riscuri la care se expun consumatorii de zahăr costau în: creşterea frecvenţei cariilor, riscul de poluare microbian, sporirea numărului de cazuri cu rectocolită ulcerohemoragică şi maladia Crohn, favorizarea obezităţii, iar în această ultimă situaţie putem asista la un cumul de factori de risc: obezitate, diabet, dislipidemii. Studii recente incriminează folosirea zahărului in apariția a numeroase tipuri de cancer, în special cancere genitale la femei și cancer colorectal.

În acest context Naturalia vine in sprijinul ușurarii alegerilor dumneavoastra. Rafturile marilor magazine sunt pline de produse care de care mai frumos ambalate și mai apetisante…dar va rugam citiți eticheta și nu vă lasați păcăliți!

”Pentru ca magia hipermarketurilor să dispară, nu cumpărați nimic ce apare in reclame!”, cum bine spune Cristela Georgescu, o prietenă a noastră.

Pentru o masă de Paște tradițională, cu preparate sigure pentru întreaga familie vă recomandăm varianta de cozonac cu făină integrală și pasca Naturalia.

Clinica Naturalia masa de pasti3.jpg